Нови тенденции

Съвременното развитие не IT сектора предлага ежедневно новости свързани с начините на използване на софтуерните системи, както и нови технологии и стандарти. CRM и системите за информационно обслужване ще продължават да се развиват с цел максимално улесняване на боравенето с тях, както и увеличаване на ефективността им.

CRM някога е била традиционна стратегия за обслужване на клиенти. Сега обаче се приемат съвсем други насоки. Последните иновации са в сферата на дълбокия анализа на клиента, бизнес проучвания и пр. CRM системите са служили главно за свързване на клиентските бази, профили, история на поръчките и пр. По този начин се поддържа едно добро отношение между клиента и компанията. В момента системите имат потенциала да изучават данните и да се правят бъдещи анализи и предвиждания. Според новата тенденция бизнесите могат да наблюдават даден бизнес сектор и да направят предварителен анализ за комапнията – какви продукти да се предлагат и в кой момент да се предлагат, за да се подсигури максимална печалба.

Ето и бегъл поглед към тенденциите:

Аналитична CRM система

Това е една от горещите тенденции в CRM системите. Компаниите окуражават своите аналитични екипи да работят ръка за ръка с клиентите си. Те сами изучават от какво точно се интересуват клиентите, като разберат какво ги удовлетворява най-много. Интересът към новата функционалност е един от най-горещите на пазара.

CRM вече е мобилен

CRM системите са достъпни почти навсякъде. Тази нова тенденция наема скорост, тъй като нуждата от бърз достъп е в основата на всеки ръководител. Интегрираният подход за CRM вече не е само с оглед на маркетинга, услугите и продажбите като отделни елементи в дадена компания. Приема се холистичен подход.

CRM и интернет

CRM системите са нововъведението в интернет средата. Това е системата, която най-ефективно се възползва от интернет мрежата, допринасяйки за ефективен контрол на бизнеса и цялостна оценка на ситуацията от ръководителя на дадения бизнес във всеки един момент. Изпращането на данни по интернет помага за контролирането на неограничен брой офиси. Възможна е интеграция с уеб търсачки и други уеб приложения.

Вертикални CRM решения

Те са едни от най-новите тенденции в CRM индустрията. Това, което става тук, е че фирмата производител на системата и прави специфични изменения според различните нужди на организациите. Например система, която се грижи за нуждите на правни, финансови, маркетинг или счетоводни сектори, разработена според техните нужди след проучване в съответните области.

Изнасяне на CRM

Това е една от най-разпространените форми. Ярък пример за това са Call-центровете, където дадена фирма изнася своите продажби или обслужване. Както може да се очаква продажбите водят в тази област. Въпреки първоначалните колебания, компаниите осъзнават, че това е един много успешен ход. Тук примамката са по-ниските разходи, които водят до по-добра ефективност.

Midmarket Тенденции

Тук идеята е да се ползват лицензирани CRM модели – клиентите избират партньорството пред придобиването. В този пазар не всичко може да се опише, тъй като е твърде гъвкаво и зависи от клиента. Като цяло се следват нуждите на клиентите според специфичния бизнес модел на дадената фирма.

This entry was posted in Новости and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.